Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ
Προέλευση του Εθίμου
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Από τους Κέλτες

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Από τη Γαλλία

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας………
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΆΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ
ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ <ΨΕΥΤΗ>.....


ΕΝΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΌΣ ΠΙΝΟΚΙΟ ΜΕ ΧΩΝΙ....Η ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΠΙΝΟΚΙΟ ΜΕΓΑΛΏΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΨΈΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΊΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΈΣ ΜΑΣ......


ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΔΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΣ.....
ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΧΟΡΕΨΑΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΨΕΜΑΤΑ:ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ,ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΉΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ,ΤΙΣ ΕΊΔΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΊΚΤΥΟ!!


ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.