Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣαρακοστή λέγεται μια μεγάλη περίοδος νηστείας της Εκκλησίας μας. Ξεκινάει μετά την περίοδο της Αποκριάς, που είναι μέρες χαράς και διασκεδάσεων. Τη Μεγάλη Σαρακοστή έχουμε νηστεία 49 ημερών για τους χριστιανούς. Οι τρεις πρώτες μέρες είναι από τις πιο αυστηρές σε όλη τη νηστεία και ονομάζονται ‘τριήμερο’.
       Παλαιότερα η κυρά – Σαρακοστή ήταν το ημερολόγιο των Χριστιανών, την παρίσταναν ως μια καλόγρια με επτά πόδια, γιατί είναι και επτά οι εβδομάδες νηστείας μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.
       Έχει τα χέρια σταυρωμένα, γιατί διαρκώς προσεύχεται, δεν έχει στόμα για να μην πολυλογεί, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει πολλές κουβέντες ή άσχημα λόγια. Σήμερα στο σχολειό μας ήρθε να μας επισκεφτεί η δικιά μας κυρα -Σαρακοστή ,
φτιαγμένη από ανακυκλώσιμα χαρτιά και υφάσματα!!!
Μας έδειξε τα εφτά σακουλάκια με σπόρους που είχε για πόδια!!! Μας άρεσε πολύ και αποφασίσαμε να κάνουμε κάθε παιδί την δική του!!Με χαρτόνια ,σύρμα πίπας και τσόχα!!


 Τα χρώματα των εφτά ποδιών της τα πήρε σύμφωνα με την Σαρακοστή από το βιβλίο (Ο Λάμπρος και τα εφτά ποδαράκια της κυρα- Σαρακοστής)Και μερικές ακόμη με διαφορετικό τρόπο και υλικά!!!

 Ζωγραφίσαμε και γράψαμε τα φαγητά που επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται να τρώμε την περίοδο της Σαρακοστής!!

Τέλος πήρε την θέση της στην τάξη μας για να μετράμε τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα ,όπως λέει και το ποίημα που μάθαμε!!!

και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό

Και τις μέρες της μετρούσαν με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα μέχρι να 'ρθει η Πασχαλιά
Έτοιμοι με τις κατασκευές μας .που  γίνονται  και κούκλες κουκλοθέατρου!!
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.